Бъбречни и сърдечни увреждания при диабет - направи връзката

Участници

Мнения

Бъбречни и сърдечни увреждания при диабет - направи връзката

Участници

Мнения

c089dfecf4554a8a50bfa20d133ee79e

Описание

Каним ви да се включите в дискусията, посветена на връзката между захарния диабет тип 2 и уврежданията на бъбреците и сърдечносъдовата система, както и на възможността тези усложнения да бъдат избегнати. В нашата съвременност повечето пациенти с диабет влошават качеството си на живот и загиват именно поради причинените от заболяването увреждания на сърцето и бъбреците. Но съвременната наука създаде медикаменти, които не просто контролират ефективно диабета, а едновременно с това пазят основните органи. Важно е обаче лечението да започне навреме под контрола на опитни лекари.

Дискусията няма за цел да обсъжда терапии или да замени посещението при специалист.

В нея можете да задавате своите въпроси, касаещи:

  • кои са основните причини за развитие на захарен диабет тип 2 и как начинът на живот влияе върху заболяването;
  • какви изследвания и с каква честота трябва да си правят пациентите с предиабет и диабет;
  • защо и как заболяването уврежда основни органи и най-вече сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, очите, периферната нервна система;
  • как се установява бъбречно и/или сърдечно увреждане при диабет;
    какви са начините за превенция на усложненията.

На Вашите въпроси в дискусията ще отговорят водещите специалисти от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София - проф. Атанас Кундурджиев – специалист по нефрология и кардиология и д-р Ваня Грозева – специалист по ендокринология и нефрология.

Включете се, задайте своите въпроси, получете експертни отговори!

 SC-BG-01737

 

Споделете:

avatar
Живот с диабет 8 апр 2024 15:49
Закачено

📌Специалистът по ендокринология и нефрология - д-р Ваня Грозева за лечението на захарния диабет и предпазването от усложнения👇

Много полезни съвети, благодаря!

avatar
Ренета Петрова
22 апр 2024 11:23

Наистина са много полезни! И аз благодаря!

avatar
Todorka Hristova Koutzarova 26 апр 2024 15:23

Благодаря!

avatar
Живот с диабет 2 апр 2024 12:15
Закачено

❓Как влияе начинът на живот върху човешкото здраве❓ Кои са храните, които застрашават сърцето и бъбреците ни и кой е ключът към подобряване на здравословното ти състояние❓ Какви изследвания са необходими и колко често трябва да ги правим - вижте второто видео с проф. Кундурджиев:

avatar
Венелина Стоянова
9 апр 2024 10:45

Искам да попитам има ли някаква особеност на храненето при хора, които имат и бъбречно заболяване, и диабет и Хашимото? Трябва ли и да се следят по-спецялни неща?На 57 съм ако е важно.Благодаря!

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:10

Това са три различни заболявания. При захарен диабет от пръвостепенно значение за правилното лечение е спазването на диетичен режим. Диетата е нисковъглехидратна - изключване на храни и напитки, съдържащи добавена захар, ограничена употреба на хляб и тестени изделия, картофи, ориз. За тиреоидит на Хашимото не се налага спазване на диетичен режим. Здравословно и балансирано хранене ще укрепи имунитета и ще подобри общото здравословно състояние. По отношение на бъбречните заболявания - зависи какво е конкретното заболяване на бъбреците.

avatar
Жанета Добринова
22 апр 2024 11:32

Благодаря на д-р Грозева, с Хашимото съм и ми беше много полезно.

avatar
Станимира Костадинова
25 апр 2024 15:27

И аз съм с Хашиммото иблагодаря!

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:15

Скоро ми попадна един материал от американски ендокринолог, който твърдеше, че почти няма храна в която да няма добавена захар. Вероятно има предвит пакетирани и готови храни,но бях много учудена

Така е, например много хора не знаят, че в повечето кисели млека се слага добавена захар,както и в готовите сосове и пюрета.Трябва да се четат етикетите

avatar
Илияна Колева

Студент по друга медицинска специалност

25 апр 2024 15:37

Аз се научих да чета етикетите и много внимавам какво ям като цяло. Майка ми обаче, която е с диабет, няма този навик и мисля, че е характерно за това поколение

avatar
Живот с диабет 25 мар 2024 13:17
Закачено

📌Специалистът по ендокринология и нефрология - д-р Ваня Грозева с важни съвети. Вижте видеото:

avatar
Петрова Димитрина
27 мар 2024 16:34

Много полезно, благодаря

avatar
Живот с диабет 18 мар 2024 15:35
Закачено

❗️Не споменавайте търговските наименования на лекарствени продукти или терапии! ❗️Не споделяйте лабораторни изследвания, рентгенови снимки или рецепти, предписани от лекуващия ви лекар! ❗️Не споделяйте лични данни или чувствителна здравна информация, която касае вас или други лица! 💡Коментари, които нарушават правилата, ще бъдат изтривани
1 отговора
answer.profile.name
Лилия Николова Балкова

Здравейте, може ли да ми кажете какви точно изследвания и колко често трябва да си прави един диа... Вижте повече

Вижте всички коментари...
avatar
Проф. Атанас Кундурджиев дм

Нефрология

22 мар 2024 10:31

Тези изследвания се назначават от лекарите коита провеждат диализното лечение и зависят от показателите и състоянието на пациента. Преценката е на лекуващия лекар.

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

23 мар 2024 19:27

Всеки пациент със захарен диабет тип 2 трябва да провежда регулярно изследвания, свързани с контрола на диабета - кръвно захарен профил и гликран хемоглобин, както и изследвания, свързани с усложненията на диабта - оценка на бъбречната функция - креатинин, урея, пик. киселина, електролити, албуминунрия, уринен седимент, консултация с нефролог, кардиолог, офталмолог и невролог поне два пъти годишно. Честотата на прегледите и изследванията е индивидуален по преценка на лекуващия лекар и според тежестта на диабета

avatar
Силви Стоева
3 апр 2024 11:19

Тези изследвания джипито ли трябва да ги назначи, или сами можем в лаборатория?Трябва ли на някакъв период да се посещава нефролог, ако имаме нетежък и овладян захарен диабет или консултацията да е само ако кръвните резултати са притеснителни?

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:16

Горе професора е написал,че или личния лекар, или лекуващия ви, ако изгледате видеото таме много добре обяснено

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:13

Всеки пациент със ЗД при поставяне на диагнозата трябва да е информиран за честотата на прегледите и изследванията които трябва да прави и какви точно са те. Отговорност за това имат ендокринологът и ОПЛ. Всеки пациент със ЗД трябва поне два пъти годишно да изследва кръвно захарен профил и гликиран хемоглобин, а при недобър контрол на диабета и по-често. Другите показатели са - креатинин, пик. киселина, липиден профил, урина - седимент и белтък в урината. Ежегодно диабетикът трябва да се консултира с офталмолог, нефролог, кардиолог и невролог.

Защо усилията се съсредоточават към лечение на вече придобит диабет, а не се предприема лечение при хора с регистрирани повишени нива на глюкозата, но под границата за диабет. Препоръчва. се основно диета. Има ли разработени лекарства или хранителни добавки за преддиабетните състояния? Или трябва да станем твърди диабетици, за да започне някакво проследяване и лечение.

avatar
Калина Иванова Петрова
25 апр 2024 15:32

Много полезна информация, която, за съжаление джипито ми не ми е подало. Ще започна да следя посочените параметри. С диабет съм и бъбречна история.

avatar
Анонимен
24 апр 2024 19:32

Аз съм с сърдечно заболяване и диабет и съм пациент на доц. Кондурджиев и много благодаря!

avatar
Анонимен
23 апр 2024 14:04

Аз съм с инсулинова резистентност и качих много килограми и понеже имам фамилно диабетици,правя регулярни изследвания, сега ще поискам от личната и за бъбреци,защото съм боледувала от пиелонефрит в по-млади години. Хубава инициатива да информирате хората, защото личните не винаги се сещат

avatar
Линда Пенковска
23 апр 2024 13:55

благодария

avatar
Анонимен
22 апр 2024 11:27

Благодаря за полезната информация!

avatar
Анонимен
22 апр 2024 11:27

Благодаря за полезната информация!

Какви изследвания и колко често трябва да се правят при лека Инсулинова Резистентност

Какви изследвания трябва да се правят и колко често при леко -пълен човек с лека Инсуленова резистентност-пред диабетно състояние?

Здравейте,от няколко години съм с диабет тип 2.Пия хапчета,но от около 2 месеца изобщо не ми действат.Моля,кажете ми какво следва да направя - някакви изследвания или нещо друго? Захарта ми варира между 8.8 -10.02.

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:14

Обърнете се към личния лекар - той ще назначи кръвно захарен профил и гликиран хемоглобин, а по преценка и др. изследвания и ще ви насочи към еондокринолог за корекция на терапията.

Здравейте!Диагностицирана съм с единична киста на десния бъбрек с размер 7 см и инсулинова резистентност.Може ли кистата на бъбрека да влоши допълнително здравето ми?Засега нямам високо кръвно,но вследствие на терапия с кортикостероиди заради пневмония и Ковид/2 пъти/ в болница,качих доста килограми.

avatar
Георги Немски 8 апр 2024 18:57

Здравейте, в последно време в фейсбук срещам много реклами на смарт часовници, за които се рекламира, че могат неинвазивно да показват нивата на кръвната захар в реално време, може ли да се вярва на тези реклами, защото от горчив опит съм се обедил, че предлаганите стоки в фейсбук са 95 процента пълни фалшификати?

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:15

По - уместно е да си закупите глюкомер /цената вече е доста достъпна/. Това е начинът за контрол на кръвната захар в домашни условия и е достатъчно достоверен.

avatar
Иванка Колева Колева
10 апр 2024 11:17

Аз имам такъв часовник но го ползвам предимно за сърдечен ритъм и крачките както и си меря сатурацията,иначе у дома имам от години глюкомер.Часовникът ми е много полезен за движението и откакто го имам започнах да се движа повече, напомня ми и да пия вода

avatar
Ани Павлова
8 апр 2024 15:35

Бих искала да попитам, аз имам хроничен пиелонефрит и често вдигам кръвната захар, това значи ли, че съм застрашена от диабет?

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:17

Има критерии за поставяне на диагноза захарен диабет. Обърнете се към ОПЛ, ще се назначат и изследвания и ще се докаже/изключи наличие на ахарен диабет или предиабет.

Здравейте, искам да попитам винаги ли човек с диабет развива нефрологично заболяване и наличието на много ниско кръвно как се отнася към заболяването, т.е. ниското кръвно рисково ли е? Сестра ми е с преддиабет и много ниско кръвно

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

9 апр 2024 16:20

Не е задължително винаги пациент със ЗД да развие бъбречно заболяване, но рискът е по - висок отколкото на здравите хора без диабет, многократно по-висок. Съвременните лекарства и профилактиката имат за цел и доста успешноуспяват да избягнат развитието на хронично бъбречно заболяване при диабетици или го отлагат във времето. Ниското артериално налягане нарушава кръвоснабдяването на всички органи в човешкото тяло, в частност и бъбреците. Зависи обаче каква е причината за ниското артериално налягане.

avatar
Петрова Димитрина
27 мар 2024 16:33

д-р Ваня Грозева Д-р Грозева, жена с предиабет в менопауза съм, нормално тегло, движа се, трябва ли да приемам и някскви витамини и минерали? Благодаря

avatar
д-р Ваня Грозева

Ендокринология и болести на обмяната

29 мар 2024 09:12

Като жена в менопауза е уместно да приемате вит. Д с оглед профилактика/лечение на остеопорозата. При нормално тегло и здравословен начин на живот с физическа активност и балансиран хранителен режим не е необходим прием на други витамини и добавки. Предиабетното състояние ви ангажира да контрлирате кръвната захар поне два пъти годишно и да се консултирате със специалист ендокринолог за преценка необходмиостта от медикаментозна намеса.