Публикация

ДЕНЯТ 29.АПРИЛ - Световен ден на имунологията и имунолога! ЗАЩО У НАС ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЕ СТИГАТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА РЕГИСТРИРАН С ПАТЕНТИ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯ СВЕТОВЕН ПРИОРИТЕТ В ИМУНООНКОЛОГИЯТА ? Доц.В.Манев

ДЕНЯТ 29.АПРИЛ - Световен ден на имунологията и имунолога! ЗАЩО У НАС ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЕ СТИГАТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА РЕГИСТРИРАН С ПАТЕНТИ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯ СВЕТОВЕН ПРИОРИТЕТ В ИМУНООНКОЛОГИЯТА ? Доц.В.Манев

ДЕНЯТ 29.АПРИЛ - Световен ден на имунологията и имунолога!

 

ЗАЩО У НАС ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЕ СТИГАТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА РЕГИСТРИРАН С ПАТЕНТИ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯ СВЕТОВЕН ПРИОРИТЕТ В ИМУНООНКОЛОГИЯТА ?

 

Доц.В.Манев –клиничен имунолог

 

През 2005 г. по предложение на Европейската федерация по имунология денят 29.04. се чества всяка година за Световен ден на имунологията и имунолога.Близо 20 години на този ден е прието да се отбелязва постигнатото, за да вдъхновява с ентусиазъм и енергия по-млади колеги и  ги мотивира да се посвещават на  клиничната  имунология- стратегическото  направление ,без което  е невъзможен иновативен прогрес ,в която и да е област  на медицината.

Кратка предистория                                                        

 

През 1974-1977 г. е осъществен първият за страната индивидуален план за специализация по „Клинична имунология „ Това беше  задължителна  стъпка за да може да тръгне процедура за признаване и у нас на тази нова медицинска специалност.  

 

За периода  1973г- 1974 г. работех като асистент в Клиниката по токсикология  при НИСМП „Н.Пирогов „ По своя инициатива направих обосновано  предложение за осъщестяване на първия за страната индивидуален план за специализация по клинична имунология .Пред ръководството на ВМА / ВВМИ /представих следните  основания:

 

1.Решение на СЗО /Световната здравна организация /на работната група по „Клинична имунология към СЗО  публикувано от 15.Х.1971г за признаване специалността „Клинична имунология” за самостоятелна медицинска специалност, равноправна на всички други медицински специалности . 

 

2.Публикации работени по мои идейни проекти като студент по медицина и кръжочник в Катедрата по патофизиология в МА,София в областта на имунологията на туморите.Същите са публикувани в студентското медицинско списание ПРЕМЕДИКУС /Шестнадесета научна сесия на студентското научно дружество:  В.Манев „Опит за антигенно обогатяване на туморна тъкан с ваксинален вариолен вирус „ с.11-16 с. Любопитен е факта ,че около 20 години по-късно в изявление известният имунолог проф.Зегюри от Институт Люи Пастьор в Париж, предрече,че най-перспективното направление за борба с ХИВ инфекцията и в  онкологията е да се търсят възможности за използване на живата вариолна ваксина! Разбира се,тогава не е имало как да знае,че по тази идея вече е работено по-рано и е принадлежала на един български студент по медицина.

Около 50 години по-късно тя вече е факт в медицината: „Постигнат е предклиничен и клиничен успех в имунотерапията на рака на дебелото черво с генномодифициран вирус на ваксината от едрата шарка/ вариола / Имунолозите и генетиците участвали в създаването на химерен вирус известен като CF33 от вариолната ваксина, разработен по идея на  професор Юман Фонг в престижния център за рак на City of Hope в Лос Анджелис, Калифорния!!!

https://aacrjournals.org/mct/article/20/1/173/92921/Recombinant-Orthopoxvirus-Primes-Colon-Cancer-for

https://www.credoweb.bg/publication/132042/zashto-balgariya-i-sled-50-godini-nyama-shans-za-inovativen-prinos-v-imunoterapiyata-na-raka

 

След осъществения от мен и по моя инициатива през 1974-1977 г  първия за страната индивидуален план за специализация по „Клинична имунология „ през1978г създадох първата Лаборатория по клинична имунология  във ВМА.През 1986г на законово основание  с предложение до Министъра на здравеопазването и  със заповед на М-ра на здравеопазването Академик Радой Попиванов и резолюция подписана на 29.04.1986г:„По изключение и персонално разрешение” се сформира първата държавна изпитна комисия за провеждане на държавен изпит по имунология.Така през 1986г  придобих  първата диплома по специалността имунология . Това ми даде възможност  през 1987 г.да защитя дисертация и получа образователна и научна степен “Доктор” ,а по-късно  да участвам  успешно в  обявени следващи конкурси във ВМА  през 1997г. за СТ.Н.С. ІІ ст по имунология ,по-късно и към Центъра по клинична имунология. Същият бе разкрит като структура с обосновано от мен  предложение ,което устоявах в продължение на 10 години от 1979г.То бе подкрепено едва през 1989г от тогавашния Н-к на ВМА проф.Йовчо Топалов д.м.н..Трябваше да бъде обезпечен апаратурно новосъздадения първи за страната „Център по клинична имунология „ с най-съвременно електронно апаратурно оборудване. Това бе предвидено , чрез целево държавно финансиране за апаратура на стойност 300 000-долара.Същото е било получено през 1990г след мотивирано от мен предложение от 1989г   подписано от Н-ка на ВМА  Генерал-майор професор Йовчо Топалов до Председателя на Държавна планова комисия .

 

През 1999 г. след официално обявен  конкурс във ВМА ,бях  избран от ВАК за „Доцент по имунология, имунопатология и алергология и началник на Центъра по имунология при ВМА” с някои от следните приноси:

 

През 80-те години участвах в екип доказал за първи път в света :

 

1.Рецептори за Лактоферин върху неутрофилните левкоцити .

/Maneva A. ,Manev V.,Siracov,L /1983 / Lactoferrin binding  to human polymorphonuclear leucocytes .Int.J.Biochem.15 ,981-984

 

2.За първи път в света се извършихме проучване за ролята на лактоферина върху фагоцитарната активност на неутрофилните левкоцити.

/Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

 

3.През 80-те г. на ХХ-ти век във ВМА се разработи по моя идея и предложение ведомствена тема ”Сърце”, с ръководител проф.д-р Димитър Шишманов , за разработване  на клетъчен имунологичен комплекс за ранна диагностика на болестен процес в миокарда преди клиничната му проява .Същият бе признат за изобретение  за профилактика на високо рисков контингент като летци , кандидати за космонавти и при други високо рискови професии. С него участвахме и получихме отличието със „Златен медал“ от международно изложение за интелектуална собственост през 1997г .

В този период имаме  издадени следните авторски свидетелства за изобретения:

-Среда за сепариране на лимфоцити .Авт.св. №25595 /с приоритет от 11.07.1977г

- Метод за установяване сенсибилизация на Т-лимфоцитите към карциноембрионален антиген .Авт.св. №41087 с приоритит от 13.05.1983г 

-Метод за определяне степента на увреждане на имуноцитоадхерентната способност на Т-лимфоитите  Авт.Св. №31596 с приоритет от 27.10.1980г

-Метод за определяне концентрацяита на фибриногена. Авт.св.№31754 с приоритет от 16.12.1980г .

-Метод за установяване на болестен процес в миокарда .Авторско св.за изобретение №51133 с приоитет от 11.02.1988г

-Метод за доказване на трансферинови рецептори върху активирани и недиференцирани лимфоцити. Рег.№ 85578/06.1992г

 

4.Със законно основание  имаме претенцията  ,че макар и с около 25 години закъснение от решението на СЗО, през 1994/1995г имахме своя  принос  да има призна специалността по клинична имунология като основна медицинска специалност.

 

Около 20 години по-късно по предложение на Европейската федерация по имунология и по стечение на случайността, датата 29.04. е приета за отбелязване "Световния ден на имунологията и имунолога " .Дали е случайно съвпадение с датите от 1986г, когато е подписана Министерска заповед за провеждавне на пърия у нас изпит по имунология ?

 

5.В най-съвременния аспект  за ранна превеция  и профилактика още преди клиничната  изява на болестен процес, имаме регистриран принос с признато Авторско Свидетелство за изобретение „Метод за определяне степента на увреждане на имуноцитоадхерентната способност на Т-лимфоцитите „ Авт.свидетелство № 31596 /1980г и доразвито  през 1983 с регистрация на заявление за издаване  Диплом за откритие „Зависимост  на различна устойчивост на Е-рецепторите на Т-лимфоцитите, критерий за функцията на клетката в норма и патология“ /В.Манев Рег. №94070  /1983 г Внедрянето на подобен  подход за ранна профилактика и превенция на молекулярно и клетъчно ниво ,чрез диагностика  на ниво болестен процес, още  преди  клинична изява на болестта ,би било възможно най-достъпния ,евтин и ефективен подход за най-ранна  превенция  и профилактика.

 

Възникват обаче някои логично въпроси :Защо повече от 40 години нито държавата,нито бизнеса не инвестират в разработването за  внедряване на регистирания от нас иновативен метод ? Защо медицинските специалисти не проявиха интерес към регистриран от нас  клетъчен и молекулярен  подход  за най-ранна превенция и профилактика на ниво болестен процес преди клинична проява на каквато и да е болест ? Възможният отговор е: 1.На този етап такова е преобладаващото мислене. 2.Съвременната медицина е клинична и се интересува предимно от диагностиката  и лечението  на вече болния човек за да бъде  изпратен за лечение по съответна „клинична пътека” .3.Клиничното мислене по-малко се интересува дали  може да бъде рано регистрирано на клетъчно и молекулярно ниво болестен процес преди   да се прояви болестта ,а може и никога да не се развие, ако се вземат на време и адекватните мерки .4. Субективният фактор у нас е всемогъщ, засега и не е преодолим ,защото повече от три десетилетия мнозинството от управляващите  не правят закони, които да намалят риска от субективизъм.

 

Защо ли ? За да няма риск от субективизъм ,означава да има закони,които да изключват партийни или служебни влияния, приятелски връзки, корупция и др..Тези въпроси са решени отдавна законово в Германия /водеща страна по иновациите в ЕС / ,където държавата по закон изкупува и инвестира за внедряване, при признати патенти за изобретения в стратегически важни за страната направления. В САЩ водещата страна в света по иновациите, субетивизмът е преодолян преди повече от половин век също със закон според, който  при обяваване на конкурс в стратегически важен проблем ,тема или направление за държавата ,конурсът се печели от този кандидат,който има най-много регистрирани и признати патенти за изобретения по същата тема или направление ,без значение научните му степени и звания,от коя партия е или кой го подкрепя.Спечелилият конкурса по закон получава статут на „ Комисар” по държавната тема или направление.За 4-ри години  държавата законово е задължена да осигури  необходимото за внедярване на патента за изобретение. Така чрез адекватното си  законодателство  САЩ през последните 50 години стана водещата  страна в света по иновациите и  по стандарт  на живот.  

        

    Наскоро по решение и с директиви на ЕС се акцентира вниманието като се изисква да се работи за разработване и  внедярване на съвременни подходи за възможно най-ранна превенция  и профилактика с предклинично установяване на болестния процес. Това е икономически обосновано и предполага качестевено по-висока ефективност в превенцията и профилактиката на болестите.Това ако се осъществи би било много по-лесно, по-бързо и по-евтино. Ползването на сложни и много скъпи апаратурни методи  в съвременната клинична медицина за диагностика , включва  не само висока социална цена ,висока квалификация за персонала,все по-скъпа апаратура, загуба на технологично време за изследване, по-високи рискове от усложнения с удължаване на терапията и извънредни разходи и за пациента.                                                                       

ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ДЕСЕТИЛЕТИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ИНОВАЦИИ, ВНЕДРЯВАНЕ  И ПО НАЙ-ЖИЗНЕНО ВАЖНИТЕ  ПОКАЗАТЕЛИ В ЕС?                            

Защо с десетилетия не е възможно у нас да се внедри регистриран световен приоритет с признати патенти за изобретения в областта на имуноонкологията,за деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет за Т-клетъчната имунотерапия на рака?  Дали законодателството ни е адекватно за ролята на държавата в случаите, когато има регистирана разработка изпреварващи клиничната практика с 2-3 или повече десетилетия, времето, структурите,стандартното клинично, рутинно мислене, законодателство и др. ? Какво и защо  не е направила държавата  вече повече от  три десетилетия ? Какво би следвало без излишно бавене да се прави  ?                                      

     Нужни са само две неща:

 

   1.Да има  специализирана структура-Център за правене на иновативна медицина, за развойна и внедрителска дейност за Т-клетъчна имунотерапия, имунопрофилактика на рака и да може да се работи и по други национално значими стратегически приоритетни важни теми за развитие и внедряване в условия на бедствия ,аварии, катастрофи ,пандемии и др.Такава структура за каквато пледираме  повече от 30 години  все още няма у нас .Там да не се работи по клинични пътеки  и  ежегодно да се гласува целеви бюджет от парламента както е законодателството в  САЩ .Така е финансиран 30години проекта за блокиране на контролните точки на Т-лимфоцитите при болни с карциноми, получил преди около 5 години  „Нобелова награда” за американски и японски учени!            

 

2.Да има адекватно законодателство,което да задължава държавата при регистриран световен приоритет с признат патент за изобретение в стратегически важни за държавата направления,/както е в Германия / по закон да има задължението държавата да изкупи интелектуалната собственост , да инвестира в проучването и внедряването на патента като има правото и задължението да  възлага  научни и клинични организации провеждане на проучването за внедряване.

 

Така на въпроса, защо у нас няма с десетилетия внедряване на регистриран световен приоритет с патенти за изобретения, отговорът е повече от ясен:

                

  Отсъстват задължитените двете цитирани по-горе условия!                               

  Преди повече 10 години,  поне 5 години последователно са внясяни  предложения по темата  до Народното събрание:  Без отговор!

 

Кратка справка за научната и обществена  дейност  за  20 години:

 

1999г С Писмо от Доц.д-р Атанас Кундуржиев , Зам.М-ра на Министерството на здравеопазването /МЗ/ за необходимостта от осъществяване на проектът ни за разкриване на” Национален Институт за имунотерапия  и имунопрофилактика на рака „ ,в писмото се казва: МЗ подкрепя като дава позитивна оценка ,защото  здравеопазването ни се нуждае от разкриване на такава иновативна  специализирана институция за борба с рака. "За съжаление държавата  се намира в  извънредно  тежко икономическо положение”  

 

1995г.Провеждане по наша инициатива на първия за страната и региона на Балканите научен симпозиум по екоимунология, екоимунопрофилактика и имунотерапия на рака с международно участие.Участват учени и от Канада, Украйна и други.

 

2005г.

Разработен е научен проект за съвместно участие на Мед.Факултет- София, Катедра Мед. Генетика, Мед. Факултет– Пловдив, Мед. Факултет-Плевен, НЦЗПБ, София и други с още две Европейски държави (Унгария- Медицински университет, Словакия– Мед. Университет). Проектът е по програмите за обществено здравеопазване на Европейския съюз . Имаше задача  да установи какво е нивото и честотата на придобитите имунни дефицити,които са водеща предпоставка за възникване на имуноасоциирани заболявания/ Рак,автоимунни,алергични и др. /  в резултат на промени в околната среда .

 

За него е дадена висока оценка за обществената му значимост.Проектът не успява да получи финансиране и да стартира,поради поставяне на неизпълними условия .  България  още не беше  член на ЕС.

 

2006г
Научна конференция с международно участие на тема: “Проблеми на имунологичното здраве в началото на ХХІ век”, с няколко основни теми: Екоимунология, екоимунопрофилактика, биологична терапия при  злокачествени и други имуноасоциирани заболявания.

 

Взеха участие специалисти от различни области и специалности. За първи път у нас се събраха на общ научен форум: имунолози, онколози, генетици, онкохематолози, химиотерапевти, лъчетерапевти и други. Така се иницира за първи път мулти-дисциплинарно общество по проблемите на имунопрофилактиката и имунотерапията на рака. С участие в подписка бе подкрепена инициативата ни  за сформиране на Програмен  консултативен съвет по проблемите на профилактиката и биологичната терапия на имунните дефекти при злокачествените новообразувания

 

2008г.

Пресконференция в БТА  за \разкриване   Институт/Център/ за имунопрофилактика  и имунобиологична терапия на рака . 

 

2009г

Стартира на 01.11.09г Национална подписка за разкриване на Институт (Център) за имунопрофилактика и биологична терапия на рака за  внасяне в Европарламента.

 

2018г Петиция за разкриване на Институт (Център) за имунопрофилактика и биологична терапия на рака.

 

2019г При проведените от нас  Национални подписки и петиции за разкриване на Национален Център /Институт / за Т-клетъчна  имунотерапия и имунопрофилактика на рака проектът и инициативата  ни бе подкрепен  от  над 150 000 подписа на българи  у нас и  чужбина.

 

През 2010 г по наше предложение и молба, бяхме поканени на кръгла маса в Народното събрание.Там предложихме и настояхме за съдействие да се осигурят средствана  от ЕС /с оглед високата смъртност и заболяемост от рак у нас /за разкриване на специализирана структура „Национален Център/Институт / за имунотерапия и имунопрофилактика  на рака”/база за иновативно развитие и внедряване на патенти за изобретения/ извън клиничните пътеки при ежегодно гласуван  бюджет от парламента .              

Не ни бе оказано съдействие от Народното събрание по внасяните многократни предложения повече от 10 години. По-късно с писмо получено от МЗ,се оказа ,че експертният съвет по клинична имунология към МЗ  единодушно е гласувал, против  разкриване на подобна иновативна структура ,без да е посочен нито един аргумент за това. 

 

Идейният ни проект за разкриване на иновативен„Национален Център за имунотерапия и имунопрофилактика  на рака” винаги е бил подкрепян вкл. и в медиите от водещите експерти по онкология и национални  консултанти по онкология: Проф.д-р Асен Дудов д.м.в.и проф.Констанца Тимчева д.м.н.

 

  Приноси за първи път в света в областта на имунологията на туморите:

 

1. За първи път доказваме един от механизмите за блокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет, свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) върху (CD2) Е-рецептора на Т-лимфоцитите при карциномно болни. Регистриран е приоритет в Националното патентно ведомство от 1983 г., В.Манев Авт.св.№ 41087/1983 г. През 1984 г. научният факт е потвърден от австралийски и италиански имунолози и други световноизвестни имена в имунологията на рака.

 

2. За първи път доказваме друг възможен механизъм за блокиране на противотуморния имунитет. Установихме, че молекулата на карциноембрионалния антиген (СЕА) е ключова молекула в тумор-индуцираната имунопатогенетична каскада на хемокоагулация и има пряко или косвено отношение към развитието на тромбоемболизма при раково болните. През 2006 г. публикувахме на 2-та Конференция по имунотерапия на рака с международно участие в БАН оригинална „Концепция за участие на клетъчни и плазмени фактори за блокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет“.В.Манев

 

3.След като доказахме  един от механизмите на блокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) върху (CD2) ,следващата стъпка в проучвателната дейност бе предопределена да търсим и подход за деблокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет,свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) /Регистрирахме в Националното патентно ведомство през 1983  заявление за издаване на Диплом за откритие „Явление на различна устойчивост на рецепторите на Т-лимфоцитите критерий за функцията на клетката в норма и патология“ /В.Манев Рег. №60990/.Това явление съвпада с посоката на получените резултати от американски, израелски и германски имунолози публикувани на 2-та Международна конференция по имунотерапия на рака и мониторинг, Будапеща, Унгария 2011 г. Установената от нас общност на научните факти и явления на понижение при CD2 рецептора,както и при «дзета веригата„ на TCR е потвърждение на същестуването и проявата на общобиологичния закон за връзка между структура и функция. Контролът на тези молекули при болни със злокачествени тумори ,чийто понижение достоверно корелира с активността на злокачествения процес, би позволило в близко време тези подходи да се въведат в рутинната практика и използват за контрол активността на злокачествения процес, а при евентуално внедряване в клиничната практика би представлявало  нов подход за деблокиране на Т–клетъчния противотуморен имунитет.Така би могло да се индивидуализира и оптимализира ефекта на терапията при болните със злокачествени тумори.

 

Разработен е за първи път от нас подход за определяне стабилността/устойчивостта/ ин витро на /CD2/-Е-рецептора при използване на определени концентрации специално подбран детергент/ПАВ/  още през 80те години на ХХ век.  Установеният от нас ефект  е проучен  /ин витро/ при над 120 онкоболни със солидни тумори с различна локализация..       

 

Направено е  потвърдително проучване на явлението в независима експертна лаборатория по клинична имунология на МА  с утвърдителен протокол от 1991г подписан от провеждащия наблюдението проф.Михаил Огнянов./Ръководител Лабораторията по клинична имунология към Клиниката по Гастроентерология в МБАЛ „Св.-Иван Рилски „  .

 

По заявката ни за откритие има позитивни рецензии от средата на 80-те години на ХХ век от изтъкнати имунолози фундаменталисти като Проф. Веселин Денчев и проф. Асен Тошков. Съгласно международните правни норми, когато едно откритие е регистрирано с приоритет и когато явлението или зависимостта се докажат от друг учен в друга държава или дори в друг континент, то откритието се признава на този, който има регистриран приоритет.

 

Регистрираното от нас явление за откритие на клетъчно ниво/ин витро / при болни с неопластични заболявания е проучено в условията на 80-те години на ХХ век, при наличните към момента класически клетъчни имунологични методи. За това още в началото на ХХI век поискахме съдействие от държавата за финансиране  с 5000 лв /пет хиляди лева / за провеждане потвърдително проучване на откритието ни да се проведе с моноклонални антитела. С протокол  №2 /24.април 2000 г от заседанието на Учебно научно-методичния съвет на ВМА във връзка с тема № 12  „Изследване влиянието на някои повърхностно активни вещества /ПАВ / върху рецепторите на Т-лимфоцитите  при болни с неопластични заболявания „с Научен ръководител .Доц.В.Манев и изпълнител: Лаборатория по имунология” , се отказа финансиране по темата. Така отпадна  възможността да се публикува в чужбина за потвърждаване с моноклонални антитела на регистрираното от нас откритие.

 

В писмо-съобщение от патентното ведомство на Р.България - Относно: Подадена декларация за откритие „Зависимост на различна устойчивост на Е-рецептора на Т-лимфоцитите  в норма  и патология  /Рег. №94070 /1983г/ на основание допълнение  и изменение на Закона за патентите /ДВ,бр. 66 /2002г –/ поради нормативно прекратяване възможността за регистрация на открития, „производството по подадената от вас декларация се прекратява”

 

 Поради изброените факти , причини и обстоятелства се затвори и последния шанс да се признае откритие на България, с перспективи да се разработи нов подход приложим при лечението на онкоболни и  динамичен клетъчен контрол ефективността на терапията, както и за разработване и прилагане на принципно нов подход за лечение ,чрез деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет и Т-клетъчна имунотерапия на рака.Това стратегическо ново направление в имунотерапията на рака сме стартирали в началото на  80-те  години на ХХ век и получи заслужено  потвърждение и признание през ХХI век  с наскоро връчена „Нобелова награда „ на американски и японски учени ! Общото е ,че и при двете методологии се цели деблокиране на Т-клетъчния противотумореп имунитет , но с различни   походи.  

 

4. За първи път през 80-те години на ХХ век, установихме/ин витро/ при пациенти със злокачествени заболявания и др.патологии, явление на моноцитно-тромбоцитни агрегати /обозначени като термин от нас ,първоначално  като „тромбоцитни таралежи” , /по-късно в литературата се среща при друга методология като „левкоцитно-тромбоцитни комплекси”/ и връзката им с активността на болестния процес. Това явление установихме , че е статистически значимо и при болни с онкологични заболявания и различна локализация на болестния процеси при други имунологично зависими патологии . Описахме и публикувахме явлението на моноцитно-тромбоцитни агрегати и връзката им с активността на болестния процес през 1985 -1986 г. Публикувахме този научен факт през 1985 г.на Научна  конференция на ТНТМ. Публикуването в чужбина тогава беше невъзможно поради контрол на научната дейност, евентуално да не се изнася в чужбина „държавна тайна”.

 

5.През 2012 г. имаме признат световен приоритет с патент „Биологично активен комплекс“ (БАК) разработен на нов принцип и комплексна формула/В.Манев/ В признатия ни  патент за БАК  използваме комплекс от няколко взаимно подпомагащи се механизми за деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет в микрооколната среда около тумора. Патентът е резултат от обобщен дългогодишен труд в областта на имунологията на туморите. След преминаване задължителните етапи на предклинични и клинични проучвания, съгласно закона за приложение на лекарствените средства, патентът е заявка за универсална ваксина от ново поколение срещу злокачествените тумори.                                                                                         

 

6.Имаме признат и патент  за нов принцип/В.Манев „Екстракорпорална плазмасорбция на карциноембрионалния антиген (СЕА)”. Разработеният от авторския екип и патентована формула би позволила създаването на техническо устройство, което да е съвместимо с апаратите за хемодиализа и други, и служи за отстраняване от кръвта карциномно болните на молекулата на СЕА. През 2016г бе ми връчен  приза "Изобретател на 2016 „. за регистриран световен приоритет с три патента в областта на клетъчната и молекулярна медицина.Същите са насочени в частност за възстановяване хомеостазата при онкоболни  „В.Манев

 

За всеки непредубеден човек възниква логичен въпрос:

Защо у нас,когато има някой от студентската скамейка, посветил се да работи за прогреса на имунологията на туморите и имунотерапията на рака, има първата   диплома у нас с призната специалност по имунология и при регистриран световен приоритет с патенти за изобретения, регистрирано откритие и други приноси в областта на имунонкологията,защо няколко десетилетия, няма  възможност за творческа реализация и внедряване на признати патенти за изобретения?                             

 

Защо България от десетилетия постоянно сякаш е закотвена завинаги на последно място в ЕС по всички жизнено важни показатили :

 

1.По иновации на последно място!

 

2. На последно място по регистрирани патенти за изобретения. 

 

3.На последно място по внедрени патенти за изобретения.

 

4.На последно място и по медицински науки .

 

Би могло да се изброят някои от причините, които не се отстраниха повече от 30 години :                                                                                                                               

1.Липсва адекватно законодателство за иновациите в тясна и специфична  област на медицината за внедряване в областта на „Имуноонкологията „ ,което да задължава държавата да изкупува интелектуалната собственост и да инвестира във внедряване на патента.По съществуващото законодателство се финансират само  проекти,представени от БАН или от Академични медицински структури !

         

2. Няма разкрит нито един „Национален Център за правене на иновативна медицина за Т-клетъчна имунотерапия на рака, „ в частност за ДЕБЛОКИРАНЕ НА Т-клетъчния противотуморен имунитет ,както и за  други стратегически важни за държавата  и националната ни сигурност теми и направления / за намаляване смъртността от Ковид-19  и др./ Ако имаше такъв Национален Център /Институт /за развойна и внедрителска дейност за правене на иновативна медицина ,финансиран  ежегодно с гласуван  целеви бюджет от парламента /както е в САЩ и др./ или имаше закон, както в Германия, то ,който и да е министър,от което и да е правителство,би могъл на законно основание да резюлира в кратък срок да се проучи и провери ефективността за внедряване на предложен иновативен подход за намаляване смъртността от Ковид-19 в падемична ситуация .За повече от две години когато умряха от К-19 около 37000 българи се оказа,че при депозиран „Идеен проект за намаляване смъртността от Ковид-19 „ според писмо получено от МЗ :   1.Няма за МЗ  гласуван  целеви бюджет за финансиране на иновативни проекти, 2. няма правилник ,по който МЗ да имат право да възлагат разработването на иновативни проекти на подчинените им поделения, дори когато страната е в  извънредна ситуация на пандемия ?! 

 

3.От десетилетия повече от 30 години , медицинската наука и шансовете за развитие и реализация на специалисти с иновативно творческо мислене са превилегия ,предимно на  партийно зависими  „наши хора „.

 

4.Отказ на държавата / държавни чиновници на отговорни длъжности /да се учим да ползваме законодателството от напредналите в иновациите държави! Там има доказани от години и десетилетия правила и закони при регистриран световен приоритет с патент за изобретение и признат патент само когато е в стратегически важно за държавата направление  по закон тогава държавата е длъжна да изкупи патента и да инвестира за неговото внедряване.Пример за този отказ на държавата:показателен  е факта  е ,че преди повече от 10 години отправихме писмено предложение до Президента на Република България за съдействие да се приравни законодателвото ни с това в  САЩ  /водеща в света държава в иновациите / в тази му част, където при провеждане на държавен конкурс по стратегически важна за държавата тема или направление, конкурсът се печели от този ,който има най-много признати патенти за изобретения по темата или направлението . Законът дава статут „Комисар „ на спечелилия конкурса  и държавата е длъжна до 4-ри години да осигури необходимото за внедряването на патента.Няма партийни и служебни влияние, лично отношение, корупция  и др.

Писмото ни бе препратено за отговор от Министерството на икономиката. Полученият отговор бе странен.Гласеше /по памет/ : „Може законодателството на САЩ за иновациите и внедряване на патентите със стратегичеко значение за страната да е много добър и прогресивен , много полезен за нацията и държавата,но "у нас не може да се гласува такъв закон, защото  е от САЩ , а ние сме членове на ЕС „ !                     

 

Не е ли странно,че може да имаме висши държавни чиновници ,които могат да предопределят /Не/бъдещето и съдбата на народа и държавата ни  ?

 

5. Няма закон,който да задължава държавата при регистриран световен приоритет с патент за изобретение в стратегическо важно за държавата направление и националната сигурност , държавата  по закон да бъде задължена да инвестира в проучването и внедряването му, да съдейства на авторите на патента.Не бива повече патентопритежателите на разработки в стратегически значими за държавата направения да бъдат унижавани с десетилетия и похабяван живота и силите им по варварски безсмислен начин, да чакат с десетилетия някой да ги чуе пред държавните порти!?  Така държавата като обезличава или прогонва в чужбина иновативно мислещите си  специалисти , губи шансове  за конкурентноспособност и за по-висок стандарт на живот,но  ги губи шансове и за човечеството!.   

 

По повод  и във връзка с 29.април Световният ден на имунологията и имунолога, нека си пожелаем преди всичко здраве и просперитет , да не падаме  духом и да вярваме в неизбежността на човешкия прогрес !

 

Честит 29 април –Международният ден на имунологията  и имунолога !

 

Честит празник колеги!

 

Списък на някои избрани публикации:

 

Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

 

V.Manev ,D.S. Shishmanov , M H Karkamov et al. Inhibitoring effect of the carcinoembrional antigen /CEA/ in vitro on E-rosette formation in blastoma patients Coptesrendu de L’Academie bulgar des Sciences tom 39 , 1986

 

Manev V. and Shishmanov D. A method for establishment of a binding autologous thrombocytes on the lymphocytes of patients with neoplasiae. V–th symposium of Allergology and Clinical Immunology , Varna, 4-6 X. 1985

 

  Manev V. Current Approaches and problem in the development of specific cancer immunotherapy. II National congress of immunology with international participation. Abstr. Book, Sofia, 2003, p.130

 

 Manev V. Immunocytoadherent ability of the E-receptor on the T-lymphocytes in the presence of detergent: Difference between norm and pathology. Second Balkan Iimmunology Conference 1-4.October 1998, Varna

 

  Manev V. and Shishmanov D. A method for establishment of a binding autologous thrombocytes on the lymphocytes of patients with neoplasiae. V–th symposium of Allergology and Clinical Immunology, Varna, 4-6 X. 1985

 

 Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

 

 В.Манев “Концепция за някои аспекти на екоимунопрофилактиката при рискови контингенти “. Пленарен доклад. Сборник доклади от ІV-та Национална научно-техническа конференция с международно участие по “Екология и здраве-2002г

 

 В.Манев "Актуални подходи и проблеми в създаването на специфична противотуморна терапия” ІІ-ри Национален конгрес по имунология с международно участие София-2003г Сборник доклади ІІ-6,9 с.66.

 

 В.Манев Необходимост от мониториране на имунния статус на военнослужащи за мироопазващи мисии в чужбина за изготвяне на годишна имунопрофилактична стратегия на войските и някои граждански контингенти в условията на повишен риск от биотероризъм.Доклад Национален научно-технически симпозиум “Теория на епидемиологията –основа за ефективна борба със заразните болести”

 

 Манева А.Михайлова Д.Манев В.Коригиращ ефект на витамин Е –терапията върху някои серумни показатели на антиоксидантна и възпалителна активност при деца с ювенилен хроничен артрит .Сборник Доклади ІІ –ри Национален конгрес по имунология с международно участие София-2003г ІІ.6.10. с.66.

 

 Maneva A.,D.Mihailova ,V.Manev,et al.Decreased CD 23 Serum conted by Vitamin E Therapi in Children with Juvenile Chronic Arthritis:Corelation with the Thiol Antioxidant Status “ Medical Science Monitor/USA/

 

 Манев В. Впечатления от 2-рата Международна конференция по имунотерапи я на рака и мониторинг в Будапеща ,Унгария Сборник Резюмета 8-ми Национален |Конгрес по онкология с международно участие Резиденция Бояна ,мес.ноемвви 2011г

 

 Манев В. Концепция за някои механизми в блокиране противотуморния имунитет Сборник Резюмета 8-ми Национален |Конгрес по онкология с международно участие Резиденция Бояна ,мес.ноемвви 2011г

 

 Манев В. За някои неизползвани възможноснти в имунобиологичната терапия на рака. Научна конференция с международно участие по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака Пленарен Доклад.2006г БАН

 

Манев В. Теория за някои механизми на туморно-индуцирана имуносупресия :блокиране на Т-лимфоцитите и противотуморния имунитет при бластомно болни  сп.Наука Пулмология  с.16-22  2010 брой 3-4  Приложени: 1.Рецензия  от  проф.НИКОЛА АЛЕКСИЕВ Д.М.Н. /Почетен главен редактор на сп. Наука Пулмология / Приложение 2 : PDF  Пълен  тест на  публикацията/     

 

Манев В. Отзвук от проведения 8-Конгрес по онкология с межународно участие в резиденция Бояна открит на 10.11.11 до 13.11.2011.сп.”Здравословно” ,ГОДИНА  V БР.52,януари2012 
с.28-34 /   и 14.11.2011, zdrave.net,  

 

Заключение: Моят коментар /или изповед/ за смисъла на живота посветен повече от 40 години на имуноонкологията.

 

Бях на 20 години още студент по медицина,когато майка ми  я оперираха от рак на гърдата. Беше не само тежък емоционален и морален стрес да почувстваш смъртната опасност за човека, който ти е дал живот ,но и не рядко безсилието на медицината.За това реших още като студент ,че като завърша медицина да се посветя  на имунотерапията за борба с рака.

Направих го без да се страхувам от препятствията и трудностите. Първото условие  бе,че  имуноонкология не би могло да същестува и да се развива имунотерапията , ако не се преодолее първото препятствие, а именно  да се признае  и у нас  специалността „Имунология „. Това препятствие ми отне повече от 15 години.                                  

 

Второто условие за да има реални шансове за прогрес е да има тясно спецализирана структура за работа по имунология на туморите и Т-клетъчна имунотерапия на рака.Това препятствие в нашите специфични условия на държавата и законодателство   ми отне повече от 30 години  и остава още   нереализирана  мечта .

 

В този период/1970-1990г-/ след безброй трудности и несправедливости /пречки за липсата на класово-партиен произход /баща завършил Военното на Н.В.У-ще през 1933г/ ,дядо завършил медицина в гр. Лиеж Белгия в края на ХIХ век,завръща се в България, участва в Балканската война,създава семейство,оженва се за внучката на Уста Колью Фичето. Отглеждат и образоват четрите си деца у нас и в чужбина.  Поради липса на изискуемия тогава произход за професионална кариера , професионалният ми път бе съпътстван  с  безброй пречки, морален тормоз , подлости, репресии, уволнения от ВМА.Първото уволнение бе през 1990г след няколко  публикации във в.Демокрация вкл.и във връзка с установени от нас някои  количествени промени при клинично здрави хора при Т и В-лифоцитите в периода  след аварията в Чернобил.Бях  пенсиониран на 45г.възраст. Убедих се ,че макар и да е  хубаво да може лекар да  мечтае,  да  открива нови възможности за борба с рака и други тежки  болести ,да работи десетилетия ако трябва и денонощно, но човешкият живот не е безкраен.Мечтите за творчество и открития в науката, колкото и големи и значими да са , следва да се съобразяват с реалностите  в страната, в която си се родил и живееш. Колкото и голямо и значимо да се окаже  някой ден приносът  в медицинската наука и практика , никога не би могло да носи по-голямо удовлетворение и радост от живота от това , да имаш деца и време да държиш ръката на детето си, да го водиш на градина,училище или на разходка,да играете заедно и да се  учите да бъдете заедно!

 

P.S. Посвещавам настоящата обзорна статия на значима част от професионалния ми и житейски път в памет на моята майка/завършила музикална консерватория/, на моя баща завършил Военното у-ще  на Н.В. Люлински випуск 1933г и Генерал щабна академия ,участвал на фронта през Втората световна война в Унгария, носител на два ордена за храброст,завършил Генерал щабна академия 1947г , на моето семейство и на децата ми, на които не можах да отделя времето, което исках да имам и да им посветя,несправедливо споделяше не малка част от трудностите в професионалния ми път на развитие за оцеляване в името на живота и прогреса на медицината в имунотерапията на рака .Посвещавам настоящата статия и на приятелите ми /близки  и по-далечни /,които не ме изоставиха в трудни  моменти.  

 

Приложение: Приложените по-долу публикации са за информация на колеги, които са убедени,че идеята за   разкриване на Национален Център за иновативна медицина, развойна и внедрителска дейност за прогрес на стратегическото направление „Имунотерапия и имунопрофилактика на рака” за намаляване смъртността от рак, където сме на първо място в Европа и ,че тази идея може да бъде обединяваща за народа ни и за по-бързо преодоляване и на демографската криза. Фактите: Ежегодно се разболяват над 30 000 българи у нас и умират около 18 000 болни от рак. С основание болестта  „Рак” се счита и в ЕС за най-тежката соцално значима болест, защото страда не само болния ,но и близките му и се повлиява социалната им активност и уязвимост.Статистиката в Европа е ,че всяка минута от три семейства един умира  от рак.В Европа всяка година  умират 1,7 милиона болни от рак. :        

 

1.Манев В. “Концепция за някои имунопатогенетични механизми на блокиране на противотуморния имунитет „/8 Национален Конгрес по онкология с международна участие 2011г/ Текстът го има  и  в „Българско откритие в областта на имунологията на рака с шанс за признаване „  сп. Здравословно „ година  V,брой 52 ,януари 2012

 

2.В.Манев Теория на някои механизми на туморно-индуцираната имуносупресия: блокиране на Т-лифоцитите и проивотуморния имунитет при бластомно болни  сп.ПУЛМОЛОГИЯ /НАУКА/ БРОЙ 3-4 

 

Кратка справка

 

Манев В. “Концепция за някои имунопатогенетични механизми на блокиране на противотуморния имунитет „/8 Национален Конгрес по онкология с международна участие 2011г

 

По  същество е научно доказана теория ,като всеки отделен фрагмент, етап или стъпало от концепцията вече са потвърдени  и от други автори.
Концепцията  е оригинална интегрална теория, в която се обобщават и подреждат известни и доказани имунопатогенетични механизми на изплъзване на злокачествената клетка от имунологичен надзор. В теорията се установяват и доказват за първи път общности и зависимости в механизмите както на блокиране на имунокомпетентните клетки отговорни за имунологичния надзор върху злокачествено мутиралите клетки, така и участието на същите механизми в самозащитата на злокачествената клетка от клетките на имунната система. На основата на установената общност и зависимост в имунопатогенетичните механизми се предлагат за първи път и формулират принципи в имунопатогенетичната терапия и се предлагат принципите за единна имунопатогенетична доктрина в терапията на солидните злокачествени тумори.

Имунопатогенетичните механизми за изплъзване на злокачествената клетка от имунологичен надзор, съгласно публикуваната оригинална теория са  .

Установихе и доказахме три механизма на блокиране и един възможен механизъм да се  деблокират  механизмите на противотуморния имунитет .Всяко едно от отделните проучвания възпроизвежда ин витро/лабораторни условия/ и е лабораторен модел за някои събития и процеси случващи се в микрооколната среда около злокачествения тумор .Тези процеси се оказват водещи и с решаващо въздействие върху клетите на противотуморния имунитет,а именно :

 

1.Доказахме за първи път ,че карциноембрионалния антиген/СЕА/ експресиран и отделян от най-разпространения злокачествен тумор каквито са карциномите е ключова молекула в блокиране на СD2 /Е-рецептора/,който от своя страна е основен елемент от ТКР на Т-лимфоцитите .Той е отговорен за противотуморния имунитет .Като резултат настъпва инхибиране , супресиране или блокиране регулаторната функция на Т-лимфоцитите при болни с карциноми с различна локализация и стадий на тумора.

 

2. Доказахме /ин витро/ за първи път на разработения от нас/ин витро /модел ,че явлението на инхибиране на CD2 /E-рецетора на Т-лимфоцитите при карциномно болни е реверзибилно.Откритието е важно за практиката защото означава ,че блокираната Т-клетъчна функция при болни с карциноми може да се възстанови при създаване на определени ин витро условия и начин на въздействие по определена разработена от нас методика .

 

3.Открихме явление на скрит,неизвестен за науката и практиката досега неманифестиран при стандартни лабораторни изследвания дефект на CD2 /E-рецептора / на Т-лимфоцитите при карциномно болни.Доказахме статистически достоверно повишена лабилност или “ронливост “ на този важен за функцията на Т-клетките рецептор .При определено въздействие ин витро условия доказахме на лаборатория модел ,че този феномен корелира статистически достоверно с активността на болетния процес и може да служи като критерий не само за активността на процеса ,но и за предварителен и динамичен контрол за ефективността на терапията.Това явление е съставна част от същия лабораторен модел на промени в микрооколната среда непосредствено около тумора .Установеният от нас феномен ин витро е още един подход за проучване и повлияване регулаторната функция на Т-лимфоцитите при карциномно болни.

 

4.Доказахме за първи път чрез лаборатория модел на микрооколната среда около тумора, явление на повишена имуноцитоадхеренция на автоложни тромбоцити върху лимфоцити при изследване ин витро на клетки на имунната система при същите болни с карциноми.На практика това означава ,че имунната клетка с цитолитичан активност ,чието предназначение е да убие раковата клетка не може да осъществи контакт с раковата клетка поради това ,че имунните клетки са покрити и плътно обвити с други клетки предимно тромбоцити ,които участват в каскадата на кръвосъсирването.

В научно доказаната концепция разработена при изследване на пациенти с различна локализация на злокачествения процес,/карциноми /хронологично са представени установените от нас /ин витро/ взаимно свързани и доказани три механизма на блокиране на Т-лимфоцитите както следва:

 

1. Установихе ,че СЕА е ключова молекула за блокиране на Т-лифоцитите с възникване на тумор-индуциран имунен дефицит и блокиране на противотуморния имунитет в създадеиня от нас лабораторен модел на микрооколна среда околро тумора.

 

2.Доказахме обратимост на процеса /in vitro/ на блокиране на Т-лимфоцитите от СЕА , респ. устатновихме възможността за деблокиране под въздействие на някои нейоногенено повърхностно-активни вещества/ПАВ/с определена концентрация и методика /ин витро /.

 

3.При изследване на различни групи бластомно болни доказахме неустойчивост (отцепване) на Е-рецептора (СD2), който е отговорен за функцията и диференцияцията на Т-лимфоцитите.Под въздействие на някои нейоногенни повърхностно активни вещества се изявява на рецепторно ниво друг скрит и неизвестен механизъм на блокиране функцията на Т-лимфоцитите при бластомно болни,вероятно в резултат на протеолитично отцепване на екстрацелуларна част от рецептора и/или в резултат и на повишена лабилност във фосфолипидния строеж на мембраната,свързана с болестния процес и се проявява под влияние на използваните ин витро ПАВ.

 

4.Доказахме имуноцитоадхеренция на автоложни тромбоцити върху лимфоцити при бластомно болни като още един възможен механизъм за блокиране функцията на мононуклеарните клетки в противотуморния имунитет в условиятята на лаобораторен модел на микрооколна среда около тумора .

 

5.Установихме за първи път общност в механизмите на тумор-индуцираното блокиране на Т-лимфоцитите и, че същият или сходен с имунопатогенетичния механизъм,който злокачествената клетка използва за защита от клетките на противотуморния имунитет (Схема 2).

 

6.Доказанитe от нас молекулярни и клетъчни механизми на тумор-индуцирана супресия са условие за развитие на имунологичен толеранс и клетъчна смърт на блокираните Т-лимфоцити,особено в микрооколната среда,непосредствено около злокачествения тумор.

 

7. Създаден е за първи път експериментален модел /ин витро / на микрооколната среда около злокачествения тумор и са описани за първи път в единен комплекс основните съпътстващи процеси и механизми създавани от самия злокачествен тумор в микрооколната среда,както и някои от специфичните въздействия върху клетките на имунната система ,които предпоставят блокиране на противотуморния имунитет.

 

8.Всички описани в оригиналната концепция механизми,както и взаимно обуславящите се и взаимно свързани етапи и стъпала са потвърдени поотделно и независимо един от друг и от други автори,но за първи път се подреждат и включват в единна научно обоснована концепция и научно доказана теория

 

9.В разработената научно доказана теория за първи път се представят и доказват отделните механизми във взаимно обуславящите се и взаимно свързани етапи и стъпала ,които механизми са общи,както при блокиране на клетките на противотуморния имунитет така и при самозащитата на злокачествената клетка от клетките на имунната система. `

 

10. Доказахе,че СЕА е ключов фактор,чрез който статира и каскадата на тромбоцитната агрегация и хемокоагулация с развитие на хроничен тромбоемболизъм , една от водещите причини за летален изход при карциномно болните

 

11.Концепцията предлага експериментален модел на микрооколна среда ,която самият злокачествен тумор създава и позволява да се демонстрират някои специфични условия, чрез описаните три механизма на блокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет.Те са важна съставан част от основните механизми на туморноиндуцирано блокиране на противотуморния имунитет.

 

Заключение:.Установените от нас патогенетични механизми,които участват в блокирането на противотуморната защита би позволило да се ускорят многократно проучванията за постигане ефективно противодействие на злокачествения процес.Разкриват се нови и неизползвани досега възможности за противодействие и контрол върху някои от водещите имунопатогенетични механизми на блокиране на противотуморния имунитет .

Разработеният от нас метод използва доказано и регистрираното от нас  явление на различна устойчивост CD2/ Е-рецептора / на Т-лимфоцита под въздействие на някои  ПАВ /повърхностно активни вещества/ .Регистриран е и като изобретение под наименованието „Метод за определяне степента на увреждане на имуноцитоадхерентната способност на тимусзависимите лимфоцити – авт.св. № 31596 /1979 г., признат  за изобретение с приоритет от 1980 г. По независещи от нас причини, въпреки признатия ни световен приоритет,  не бе проявен интерес нито от научните среди ,нито от държавата или  бизнеса , поради това 40 години не е внедрен в практика. Едва през последните години мониторирането на терапията при онкоболните е принципно нова стратегия, приета предимно в икономически развитите страни  особено   началото на ХХІ век. Продължават да се разработват и въвеждат нови молекулярни и клетъчни методи и средства за мониториране и индивидуализиране на терапията .
Основанията ни да поставим  въпроса за регистрирания от нас приоритет за  Диплом за откритие на„Явление на различна устойчивост на  Е-рецепторите на Т-лифоцитите-критерий за функцията на клетката в  норма и патология”, рег. № 60990/1983г . е за установена от нас  молекулярна зависимост на  различна устойчивост на  Е-рецепторите на Т-лимфоцитите в норма и патология ,проявяваща се със  значимо понижение на CD2 /E-рецептора / при пациенти с онкологични заболявания под вляние/ин витро / на някои ПАВ /повърхностно активни вещества /. Възможността да се потвърди регистрираното откритие възниква от изследванията проведени и от други автори едва през последните няколко години и публикувани сега, през месец май 2011 г. на Международната конференция по имунотерапия на рака и мониторинг, проведена  в Будапеща, Унгария .Имахме  честта и шанса да бъдем  поканени и да участваме. Изключителен  интерес представляват в тази връзка две от публикуваните научни съобщения. Те бяха на учени имунолози и биолози  от Израел, Германия и САЩ . Авторите  установяват  също промени в стойностите на една много важна молекулярна структура – т.н.„Дзета-верига .на TCR на Т-лимфоцитите при злокачествени тумори.Тези промени се състоят в това ,че количествено „Дзета  веригата  в TCR  на Т-лимфоцита  значимо намалява при болни с злокачествени тумори/. Доказана е налична T и NK клетки – имунната дисфункция, свързани с  понижаване   на дзета веригата ./SD 247 *. A Michal Baniyash, et al., Israel. 2011г ,,Авторите установяват също ,че понижените стойности на „Дзета верига на Т-клетъчния рецептор на Т-лимфоцитите при болни със злокачествени тумори могат да се възстановят, ако приемат Виагра. Проучванията в тази насока  продължават. Втората публикация е на  Sevko1, еt al.1German Cancer Research Center and University Hospital Mannheim, Heidelberg, Germany; 2University of Pittsburgh Medical Center, Pittsburgh,  PA, USA./.Методът е част от разработване на една нова стратегия за мониториране активността на злокачествения процес на клетъчно и молекулярно ниво при болни със злокачествени тумори . 
 Това е косвено доказателство за регистрираната от нас  зависимост при CD2  рецептора на Т-лимфоцитите ,която също се понижава при активизиране на болестния процес .Според юридическото съдържание на определенията за понятията  „явления  и зависимости„ те задължително включват не само един обект . В случая покриват не само една молекула/рецептор/ ,но се отнасят и  върху повече обекти или в случая рецептори на Т-лимфоцита. Това е в подкрепа на  основанията ни и дава  възможност да бъде повдигнат законов иск за признаване на  регистрираното от нас откритие.. Поради липсата тогава и в следващия период от повече от 30  години на  условия за нормална изследователска и научно-приложна работа ,бяхме принудени да ограничим претенциите на закрила  върху всички рецептори на Т-лимфоцитите, както първоначално сме регистрирали претенцията, и  се ограничихме само  върху Е-рецептора /СД2/ Е-рецептора на Т-лимфоцитите. Ако възникне  или се наложи научен или  юридически спор, има  документи от ИНРА /бившото име на Националното патентно ведомство /,където се пазят първичните документи. Ние също ги пазим и в тях може да се види изписаната първична заявка на заявеното за  откритие. То  покрива всички  рецептори на  Т–лифоцита .Изписано е „ рецепторите  на Т-лимфоцитите” ,
Можем да кажем ,че с публикуваните през 2011г година в Будапеща   проучвания  върху „Дзета-веригата” ,която е  важна молекула в състава на  най–важния рецептор – TCR за функцията на Т-лимфоцита е още един аргумент за признаване на регистрираното от нас откритие в областта на клиничната имунология на  злокачествените тумори с приоритет от преди 40 години. Съгласно международните правни норми, когато едно откритие е регистрирано с  приоритет и когато явлението или зависимостта се докажат от друг автор или в друга държава или дори в друг континент ,то откритието се признава на този,който има регистриран приоритет.
Както цитирахме по-горе регистрирания от нас молекулярен метод  доказва статистически значимо понижение на CD2 /E—рецептора на Т-лимфоцитите при пациенти с неоплазии под влияние ин витро на  ПАВ по съответна технология и коцентрация. Същият би могъл да се използва също и за мониториране ефективността на терапията при онкоболни, защото корелира с активността на болестния процес като се усилва  с   понижеинето на CD2/Е-рецептора /на Т-лимфоцита.Това регистрирано от нас явление съвпада с посоката на резултатите от цитираните по-горе  и от други  автори .Те  доказват, че  се понижават стойностите  на «дзета веригата  на TCR  на Т-лимфоцита при болни със злокачествени тумори.»  Нашето обяснение на това явление е следното: CD2/Е-рецептор / участва  в многомолекулен комплекс функционално свързан с  Т-клетъчния рецептор. Установеният от нас феномен на понижение на CD2 /Е-рецептора/ на Т-лифоцитите показва връзката и общността на структура и функция с доказаното понижение от други автори на  «Дзета веригата» при пациенти със злокачествени тумори. Ясно е , че не би могло в  един общ молекулярен  комплекс да няма тясна структурна и функионална връзка и че процесите  се повлияват взаимно при дисфункция . Понижението в стойностите  при един от цитираните по-горе важни за функцията на Т-лимфоцита  рецептори,които участват в един общ многомолекулярен комплекс, предопределя понижението или промените в другия и обратното. Това се отнася за определящите  за цялостната функция на Т-лимфоцита / CD2 рецептора и «Дзета веригата на ТCR на Т-лимфоцита/.
Цитираните научни факти са показателни, че изследваните феномени водят Т-лимфоцита при болни със злокачествени заболявания до пълно или частично блокиране на контролните им функции .То е свързано  с  неспособността  на Т-лимфоцита да изпълнява ефективно контролните си функции, до имуннен  толеранс, ескейп|/изплъзване/ на злокачествената клетка от имунологичен контрол и клетъчна смърт на Т-лимфоцита. Установената от нас общност на научните факти и явления на понижение при CD2 рецептора,както и при «дзета веригата„ на TCR е само потвърждение на същестуването и проявата  на общобиологичния закон за връзка между структура и функция .

 

Има и втори шанс за онкоболните, но беззаконието и академичната надменност са бариери пред иновациите /Към пълното издание: Quo Vadis, бр. 2, сряда 15 март 2017 г.

 


Към пълното издание: Quo Vadis, бр. 2, сряда 15 март 2017 г.

 



 

Коментари